Citrus Chocolade taart

Header_Chocolade citrustaart

Inspiratie

Een poosje geleden maakte ik voor het eerst gekonfijte citrusvruchten . Het leek me voor de kerst ook lekker bij de fudge die ik ging maken. Helaas voor de kerstgasten bedacht ik me dit te laat. Want alhoewel het echt een makkie is om te doen, kost het wel tijd, veel rusttijd. Een dag na kerst was het klaar. Zalig, maar wat doe je ermee dacht ik toen. En dat bleef ik een poosje denken of ik dacht gewoon niet. Op een dag besloot ik deze taart ermee te maken. Koekjesbodems doen het altijd goed en chocolade(ganache) is nog beter.

Het is een van de makkelijkste taarten die ik ooit maakte. Je hebt vooral tijd nodig, tijd om te wachten. Als je de citrusvruchten zelf gaat konfijten houd er dan rekening mee dat die pas op dag 3 klaar zijn voor gebruik. De taart flans je binnen 15 minuten in elkaar. Hij heeft alleen zeker 4 uur koelingstijd nodig.

Ik hou van de smaak van pure chocolade met sinaasappel. Mocht je meer van melkchocolade houden zoals sommige van mijn huisgenoten; vervang dan gerust de pure chocolade voor melkchocolade. Ik denk dat deze taart ook zalig is met pistachenoten of…ach de mogelijkheden zijn eindeloos.

Ingrediënten

250 g speculaas

75 g gesmolten boter (ik vermoed dat het met wat minder ook kan, maar dat heb ik niet

uitgeprobeerd)

200 g pure chocolade

1 1/2 tl kaneel

250 ml slagroom

handvol geroosterde amandelen

gekonfijte sinaasappelschijfjes

ik gebruikte ook gekonfijte kumqauts, maar die zijn maar beperkt verkrijgbaar. Je kunt ook alleen

de sinaasappelschijfjes gebruiken.

Bereiden

Als je een keukenmachine hebt kun je die aan het werk zetten om de speculaas fijn te kruimelen. Mocht je geen keukenmachine hebben dan kun je de koek in een zak bewerken met een vijzel/deegroller of wat dan ook. Wanneer de koek alleen nog bestaat uit kruimels voeg je de gesmolten boter toe. Goed roeren! Dit is je bodem.

Bekleed je springvorm met bakpapier, stort de bodem erin en druk het stevig aan. Zet het in de koelkast om op te stijven. Verwarm ondertussen de room in een pannetje, breng het net niet aan de kook. Haal de room van het vuur en voeg de chocolade in brokjes eraan toe. Als je dit geheel even laat staan smelt alle chocolade in de room. Voeg de kaneel toe, roer goed zodat de chocolade en de room goed gemengd zijn. Ik liet het een beetje afkoelen voordat ik het op de bodem goot.

Versier de taart met de amandelen en de gekonfijte citrusvruchten. Zet het in de koelkast. Wacht een paar uur en smullen maar!

Geen reactie's

Geef een reactie