Couscous met geroosterde pompoen

Header_Couscous met geroosterde pompoen

Inspiratie

Bij pompoen denk ik aan herfst, natte wandelingen en opwarmen bij de haard. En als zondagse afsluiter een lekkere soepie met broodjes. Een poos geleden had ik een pompoen die op moest. Op die dag had ik geen zin in herfst. Het was een zonnige dag en ik had zin in een salade… Maar ja, hoe maak je nou een zonnig gerecht met pompoen? Zo dus. Lekker als hoofdgerecht, bijgerecht, lunch, het kan allemaal. Het kan zelfs in de herfst.

Schrik vooral niet van de enorme lijst aan ingrediënten, het valt mee. Ik heb per onderdeel erbij gezet wat je nodig hebt, dus er zitten dubbelingen in. Het is eenvoudig te bereiden. Echt echt echt waar. Zie ook hier, 3 x echt lijkt wel heel wat, maar het is gewoon net zo echt als 1x echt ;).

Ingrediënten

3/4 oranje pompoen

1 ui (let op in totaal 2 dus)

1 teen knoflook

peper

zout

1 tl paprikapoeder

1 tl gerookte paprikapoeder

1/2 tl cayennepeper

1 tl komijnzaad

1 tl karwijzaad

1 tl kerrie

1 tl kurkuma

flinke scheut olijfolie (mild)

 

Saladedressing

1 ui, gesnipperd

1 uitgeknepen mandarijn

scheut olijfolie

scheutje azijn

1 tl paprikapoeder

1/2 tl gerookte paprikapoeder

1/4 tl cayennepeper

1/2 tl kerrie

1 flinke tl mosterd

peper

zout

 

Salade

200 g couscous

1 stronk witlof in kleine stukjes

1 zoete puntpaprika in reepjes

handje vol geschraapte worteltjes in kleine plakjes

handje rucola

halve komkommer in stukjes

een handje ongezouten geroosterde amandelen

een handje ongezouten geroosterde cashewnoten (ik koop altijd neutrale noten en rooster ze zelf

op 150 ºC in de oven…jammie)

100 g feta

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Wanneer je net als ik ongeroosterde noten koopt kun je die lekker roosteren terwijl de oven voorverwamt. Ik wacht altijd tot de oven een temperatuur boven de 100 ºC bereikt heeft. Vaak zijn een paar minuten genoeg. Tot ze lekker geuren en kleuren.

Meng in een bakblik de olie met de kruiden die onder het kopje ‘geroosterde pompoen’ staan. Maak de pompoen schoon, snijdt hem in dunne parten van 1-2 cm. Smeer vervolgens beide kanten goed in met de kruidenolie. Zet het 15 min in de oven. Doe dan de knoflook en de ui erbij. Keer de stukken pompoen en zet ze nog eens 10-15 min in de oven.

Maak ondertussen de dressing door de ingrediënten hiervoor goed te mixen, dit kan in de saladebak waar je het in gaat serveren. Gooi de couscous hierdoor en schenk daar de benodigde hoeveelheid gekookt water op (zie verpakking couscous, bedenk wel dat de couscous ook wat dressing opneemt). Ik giet er gewoon altijd een scheut gekookt water bij. Proef dan als als het water opgenomen is of je nog wat toe moet voegen of niet. Meng het goed. Meng het vervolgens met de andere saladeingrediënten en de pompoen. Et voila, je pompoencouscoussalade is klaar en je hebt weer een mooi woord voor galgje.

2 Reactie's

Geef een reactie