
Inspiratie
Bij pompoen denk ik aan herfst, natte wandelingen en opwarmen bij de haard. En als zondagse afsluiter een lekkere soepie met broodjes. Een poos geleden had ik een pompoen die op moest. Op die dag had ik geen zin in herfst. Het was een zonnige dag en ik had zin in een salade… Maar ja, hoe maak je nou een zonnig gerecht met pompoen? Zo dus. Lekker als hoofdgerecht, bijgerecht, lunch, het kan allemaal. Het kan zelfs in de herfst.
Schrik vooral niet van de enorme lijst aan ingrediënten, het valt mee. Ik heb per onderdeel erbij gezet wat je nodig hebt, dus er zitten dubbelingen in. Het is eenvoudig te bereiden. Echt echt echt waar. Zie ook hier, 3 x echt lijkt wel heel wat, maar het is gewoon net zo echt als 1x echt ;).
Ingrediënten
3/4 oranje pompoen
1 ui (let op in totaal 2 dus)
1 teen knoflook
peper
zout
1 tl paprikapoeder
1 tl gerookte paprikapoeder
1/2 tl cayennepeper
1 tl komijnzaad
1 tl karwijzaad
1 tl kerrie
1 tl kurkuma
flinke scheut olijfolie (mild)
Saladedressing
1 ui, gesnipperd
1 uitgeknepen mandarijn
scheut olijfolie
scheutje azijn
1 tl paprikapoeder
1/2 tl gerookte paprikapoeder
1/4 tl cayennepeper
1/2 tl kerrie
1 flinke tl mosterd
peper
zout
Salade
200 g couscous
1 stronk witlof in kleine stukjes
1 zoete puntpaprika in reepjes
handje vol geschraapte worteltjes in kleine plakjes
handje rucola
halve komkommer in stukjes
een handje ongezouten geroosterde amandelen
een handje ongezouten geroosterde cashewnoten (ik koop altijd neutrale noten en rooster ze zelf
op 150 ºC in de oven…jammie)
100 g feta
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Wanneer je net als ik ongeroosterde noten koopt kun je die lekker roosteren terwijl de oven voorverwamt. Ik wacht altijd tot de oven een temperatuur boven de 100 ºC bereikt heeft. Vaak zijn een paar minuten genoeg. Tot ze lekker geuren en kleuren.
Meng in een bakblik de olie met de kruiden die onder het kopje ‘geroosterde pompoen’ staan. Maak de pompoen schoon, snijdt hem in dunne parten van 1-2 cm. Smeer vervolgens beide kanten goed in met de kruidenolie. Zet het 15 min in de oven. Doe dan de knoflook en de ui erbij. Keer de stukken pompoen en zet ze nog eens 10-15 min in de oven.
Maak ondertussen de dressing door de ingrediënten hiervoor goed te mixen, dit kan in de saladebak waar je het in gaat serveren. Gooi de couscous hierdoor en schenk daar de benodigde hoeveelheid gekookt water op (zie verpakking couscous, bedenk wel dat de couscous ook wat dressing opneemt). Ik giet er gewoon altijd een scheut gekookt water bij. Proef dan als als het water opgenomen is of je nog wat toe moet voegen of niet. Meng het goed. Meng het vervolgens met de andere saladeingrediënten en de pompoen. Et voila, je pompoencouscoussalade is klaar en je hebt weer een mooi woord voor galgje.
Evelien
Geplaatst op 19:31h, 24 oktoberLijkt me echt heerlijk maar dan ook echt echt echt
Majanka
Geplaatst op 07:07h, 24 oktoberHahahaha. Eet smakelijk!