Gedroogde tomaten

Header_Ovengedroogde tomaten

Inspiratie

Vrienden die net zo van lekker eten houden als ik zijn cool. Laatst vertelde ik aan Silvia hoe ik in de oven plakjes tomaat had gedroogd met marjolein voor bij mijn stamppotje. Daarop kreeg ik dit recept van haar. Supereenvoudig. De oven doet het meeste werk. Weinig ingrediënten, zalig resultaat. Lekker om zo te eten. Past goed in een salade. Vet lekker op een boterham met kaas of bij je kaasplankje. Jonguh, vanaf nu heb je je eigen voorraad en geen zongedroogde tomaatjes uit pot of zak meer nodig.

Nog een dikke tip die niets met tomaten te maken heeft. Sil staat ook wel bekend als Miss Sweets Bakery. Ze maakt de prachtigste baksels van macarons tot bruidstaarten en alles wat daar tussen valt. Als je van sweets houdt zou ik haar zeker even checken op instagram. O en haar sweets zijn uiteraard niet alleen een traktatie voor het oog ;).

Ingrediënten

800 g kleine trostomaatjes (de hoeveelheid maakt natuurlijk niet zoveel uit, je kunt zoveel maken

als jij denkt dat je in de komende weken op kunt. De eerste keer gebruikte ik 400 gram, dat was

binnen een week op).

scheut balsamicoazijn

5! tenen knoflook

peper

zout

el olijfolie

zonnebloemolie (ongeveer 150 ml)

Bereiden

De oven verwarm je voor op 100 ºC. Je maakt de tomaten schoon en snijdt ze in 4 kwartjes (tja 3 kwartjes kan ook niet). Ik smeer een el olijfolie uit over de bakplaat voor ik de tomaatjes er op leg. Silvia doet het op een bakpapier zonder olie. Twee tenen knoflook plet ik flink en 3 hak ik fijn. Volgens mij hakt Sil ze allemaal fijn, dus doe vooral waar je zin in hebt. Je mengt de tomaten met knoflook, balsamicoazijn, peper en zout. Hierna zorg je dat de tomaatjes op hun velletje liggen en je schuift ze zo in de oven. Na zo’n 120 minuten kijk je hoe ze eruit zien. Als ze genoeg gedroogd zijn voor jou haal je ze er uit. Bij mij hadden ze nog wat langer nodig. In mijn oven bleef het vocht hangen dus ik deed een handdoek tussen de ovendeur. Na nog een half uur op diezelfde 100 ºC waren ze klaar. De volgende keer ga ik die handdoek er na 90 minuten eens tussenvouwen. Even proberen of ze dan wat eerder klaar zijn.

19 Reactie's

Geef een reactie