Gekonfijte citrusvruchten

Header_Gekonfijte citrusvruchten

Inspiratie

Tijdens mijn kerstkookinspanningen besloot ik ook nog even om voor het eerst citrusvruchten te konfijten. Ik kocht namelijk kumquats. Die had ik nog nooit eerder gezien en als ik een eetbare groente of vrucht zie die ik niet ken krijg ik zin om die te ontdekken. Wij vonden de kumquats zo een beetje gek om te eten. Je eet namelijk het kleine vruchtje met schil en al. En wij zijn het niet gewend om zo’n schil te eten, dus voor ons voelde het een beetje gek in de mond. In de winkel dacht ik al dat het geen kwaad kon om ze te kopen, want konfijten kon altijd nog. En zo geschiedde.

Ik gebruikte dit recept om de schijfjes te konfijten. Supermakkelijk, je hebt vooral wachttijd nodig. Het duurt drie dagen voor je ‘natte schijfjes’ kunt gebruiken. Als je ze nog wilt laten drogen heb je nog eens 2-5 dagen nodig. Ik zag trouwens allemaal leuke konfijtrecepten voorbij komen, met kruiden of drank. Ik wilde het eerst eens naturel uitproberen en de kinderen mee laten genieten. Maar oef wat een lekkere recepten liggen er nog om uit te proberen.

Als je ze gekonfijt hebt kun je ze nog laten drogen, dippen in suiker of chocolade of gewoon in de siroop laten liggen. In deze hoeveelheden suiker blijven ze lang goed. Het is lekker om zo te snoepen, bij ijs, pepernoten en op de citrus choladetaart die ik maakte. Oh er is vast nog veel meer mee te bedenken, snoep je uit!

Ingrediënten

Zoveel citrusvruchten als je wilt

Ik gebruikte:

een doosje kumquats

2 bloedsinaasappels

1 sinaasappel

het gewicht van de schijfjes citrusvruchten aan suiker

water

Bereiden

Was de schil van de vruchten goed. Van de sinaasappels snijdt je de boven- en onderkant eraf tot je vruchtvlees ziet. Mocht je kumquats gebruiken die kun je in plakjes snijden of halveren of heel laten, net wat je mooi vindt. Snijdt de sinaasappels in dunne plakjes. Om te weten hoeveel suiker je gaat gebruiken weeg je de plakjes, hetzelfde gewicht aan suiker heb je nodig. Je voegt zoveel water toe dat de schijfjes net onder water staan.

Je brengt het geheel nu aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken. Vervolgens laat je de schijfjes een dag in het suikerwater staan. Dan mag je het weer aan de kook brengen om het 2 minuten zachtjes te laten koken. En jawel, je mag het weer een dag laten rusten. Op dag 3 aangekomen breng je het weer aan de kook om het wederom 2 minuten zachtjes te laten koken.

Hierna kun je het laten afkoelen en is het klaar voor gebruik.

Mocht je ze willen drogen, dan schijn je ze 2-5 dagen op een rooster moeten laten liggen. Ik bewaar ze in de siroop.

18 Reactie's

Geef een reactie