Geroosterde tomaten-paprika soep

Header_Geroosterde tomaten paprika soep

Inspiratie

Laatst vroeg ik in mijn instagram stories of er belangstelling was voor dit recept. En er was heus wel één iemand geïnteresseerd. Omdat ik zijn enthousiasme zeer waardeer bij deze het recept. Een lekker soepie is een easy score. En ik hou van makkelijk scoren. Ik rooster wel eens groente voor bij de pasta met pesto, zo lekker, zo makkelijk. (Nu ik dat zo schrijf bedenk ik me dat ik dat gauw maar weer eens moet maken.) De tomaten en de paprika krijgen dan zo’n lekkere zoetige roosterige volle smaak. Toen dacht ik, waarom zou ik ze voor het maken van een soep ook niet even roosteren. Did it, instant succes.

Ingrediënten soep

500 g (altijd tros)tomaten

Stuk of 5 zoete rode puntpaprika’s

4 geplette knoflooktenen

ongeveer 1 liter groentebouillon (als je niet vegetarisch kookt kun je uiteraard ook kippenbouillon

gebruiken)

2 grote rode uien in halve ringen

olijfolie

peper

zout

 

Croutons

4 sneetjes brood (Als je oud hebt mag dat. Bij mij lukt dat nooit. Met 5 mensen in 1 huis wordt het

brood nooit oud. Tenzij het vergeten in een hoekje ligt. Maar mocht ik groene croutons willen dan

maak ik die wel op een andere manier.)

flinke scheut olijfolie

peper

zout

1 teen knoflook gesnipperd

2 takjes tijm (of 2 tl gedroogde)

30 g parmezan

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180ºC . Was en halveer de tomaten. Was de paprika’s, ontdoe ze van de zaadlijsten en snijdt ze in grove stukken. Pel de knoflooktenen en plet ze even goed met de zijkant van je mes, lekker plat mag. (Wist je dat je ze heel gemakkelijk van hun velletje kunt ontdoen door ze even te pletten?).
Dit lekkere zooitje kun je allemaal in een bakblik gooien. Sprenkel er royaal olijfolie over en voeg peper en zout naar smaak toe. Even husselen en in de oven maar. Na zo’n 15 minuten hussel ik het vaak nog even om ze vervolgens nog 10 minuten in de oven te zetten. (Tijd is wel afhankelijk van de hoeveelheid. Voor verjaardagen maak ik ook wel eens een dubbele portie, dan heeft het meer tijd nodig in de oven. En maak je minder dan kan het zijn dat het iets sneller klaar is. Bruine randjes zijn oke, zwart is jammer.)

Zijn ze klaar? Dan kunnen ze in de soeppan. Denk er om dat je het bakblik goed leeg schraapt, op de bodem ligt namelijk smaak, veel smaak. Meestal pluk ik twee tenen knoflook eruit en die gooi ik dan weg. De laatste keer deed ik dat niet en wat was het lekker smaakvol. Doordat de knoflook geroosterd is is hij zoeter en minder scherp. Doe dus vooral wat bij jou en je publiek past.

Voeg de bouillon toe. Als je zelfgemaakte bouillon hebt gebruik je dat natuurlijk. Ik schenk meestal een liter water op en voeg 2 groentebouillonblokjes toe. Dit geheel breng je aan de kook. Meestal laat ik het nog zo’n 5 minuten zachtjes koken. Even staafmixen en klaar is je soepie.

In principe hoef je er nu niets meer aan te doen, het is al om te smullen. Als ik zin heb maak ik ondertussen ook nog croutons. Mocht jij dat ook willen snijdt dan het brood in blokjes als de groente in de oven staat. De korstjes en kapjes kun je gewoon gebruiken, we hoeven niets weg te gooien. Het brood mag met een flinke scheut olijfolie in een kom. Voeg de tijm, knoflook, de geraspte parmezan, de peper en het zout toe (naar smaak). Goed husselen. Wanneer de groenten in de pan gaan kun je het brood op een bakplaat in de oven zetten. In ongeveer 10 minuten zijn ze klaar. Zijn ze dan nog niet krokant genoeg? Zet ze er dan vooral nog even langer in.

14 Reactie's

Geef een reactie