Hutspot

Header_Hutspot

Inspiratie

Hutspot, alleen het woord is al cool: huts pot. Het was altijd mijn favoriete stampotje…tot we vegetarisch gingen koken. Want wat is hutspot nou zonder spekjes? Voorheen bakte ik de ui en de gerookte spek altijd samen en dat voegde ik inclusief het bakvet toe aan de stamppot. Dat was een gemakkelijke smaakmaker en smeuïgmaker ineen. Bovendien had je meteen iets krokants erin.

Tja, hoe ga je dat vervangen? Dus ik waagde me er niet zo vaak meer aan. Ik mistte het vlees, de spek, het rookworstje…jammie.

Tot ik laatst eens even ging nadenken. Ik mis dus smaak, smeuiig en krokant. Kruiden genoeg in de kast, dus aan smaak kon ik vast wat doen. Smeuïg kan ook op een andere manier bereikt worden.

Voor het krokantje bedacht ik dat ik wat groente krokant kon bakken. Alleen stond ik onder tijdsdruk. Dus ik ging voor de vegetarische spekreepjes. Mijn beeld van hutspot ging op zijn kop ;), ik kreeg helemaal zin in een vegetarische variant.

Het hele gezin heeft gesmuld, inclusief de kinderen. Die piment is een toverachtig besje, het wordt dus niet voor niets allspice genoemd. Ik kocht het via pit-pit.com .

Ingrediënten

1 kg aardappelen (ik gebruik altijd vastkokend, tegen de stamppot regels in)

1 kg winterpeen

3 grote uien

50 g boter

200 g oesterzwammen

vegetarische spekreepjes

olie

zout

Peper

1/2 tl (afgestreken) cayennepeper

1/2 cm gember fijn gehakt

2 tl komijnzaad

1 flinke el mosterd

2 tl (met een kop) gemalen piment

Bereiden

Snijdt de uien in halve ringen. Laat de boter smelten in een koekenpan. Hussel de uien door de boter en laat op een zacht vuur staan. Volgens mij is de hutspotregel dat je de uien meekookt, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Zacht en zoet gebakken zijn ze zovéél lekkerder.

Terwijl je de aardappels en de winterpeen schilt, schoonmaakt en in stukken snijdt schep je af en toe de uien even om. Zet de aardappels en de peen half onder water op het vuur. De oesterzwammen kun je snijden en bij de uien gooien. Voeg de komijn, gember, cayennepeper, peper en zout (naar smaak) toe. Dit mengsel blijf je af en toe husselen. In 30 minuten kook ik de aardappels en peen vastig gaar. Als je sneller wilt kun je de stukken natuurlijk kleiner snijden. En als je van smotsie hutspot houdt kook je ze strontgaar. Net wat jij lekker vindt.

In de laatste 10 minuten bak je de vegetarische spekreepjes krokant in een aparte koekenpan. Giet niet al het kookvocht af maar laat een klein laagje in de pan staan om je hutspot lekker smeuiig mee te maken. Ik hoef meestal niet zoveel meer af te gieten. 2 tl piment (met een kop) en een flinke lepel mosterd en stampen maar. Als ze nog redelijk vastig zijn is dit meteen een mooie oefening voor je armspieren. Vlak voor het serveren schep je de spekreepjes en de ui/oesterzwammen erdoor.

Ik denk dat ik het binnenkort eens ga serveren aan een echte vleeseter.

1 Reactie
  • Pingback:Massageatelier Majanka Boddé | Stoofperen
    Geplaatst op 09:27h, 10 september Beantwoorden

    […] siroop. Smullen. Zoet, beetje bitter, fruitig, kruidig, voor herhaling vatbaar. Wij aten het met hutspot . Het kleine beetje dat overbleef ging de volgende ochtend in de havermout. Lekker […]

Geef een reactie