Linzensoep

Header_Linzensoep

Inspiratie

Linzensoep…ik had het nog nooit gehad en ondanks dat ik het wel eens voorbij zag komen trok het me ook nooit zo. Sinds ik vegetarisch kook gebruik ik linzen wel voor in curry’s en heb ik er ook wel eens burgers van gemaakt. Dat zijn beide succesnummers. Het werd dus hoog tijd om het pak wat al een poos in de kast lag aan te breken. Na een klein zoektochtje sprak dit recept me wel aan. De kruidenmix die zij gebruikte heb ik niet, dus keek ik naar de ingrediënten en gokte ik wat hoeveelheden. Lekker man! Sieb bleek achteraf wat argwanend geweest te zijn, maar hij smulde er van. Linzensoep blijkt een echte aanrader te zijn.

De volgende dag at ik het restje met een gekookt ei. Lekkere combi!

Ingrediënten

scheut olijfolie

350 gram rode linzen

2 uien

2 tenen knoflook

1/2 cm gember

300 gram tomaten

2 rode puntpaprika’s

200 gram verse spinazie

1 groentebouillonbloekje (voor 500 ml water)

1 liter water

1/4 tl cayennepeper

1/2 tl laos

1 tl kurkuma

1 tl kaneel

1 tl marjolein

1 tl oregano

1 tl tijm

handje peterselie en bladselderij

100 ml room

peper en zout naar smaak

Bereiden

De ui kun je in havle ringen snijden en kort aanbakken. Daarna draai je het vuur op zacht en gooi je de gesnipperde knoflook en fijngehakte gember erbij. Dit kun je lekker zacht laten worden, terwijl je de ingredienten klaarzet en klaar maakt. Wanneer je de ui zo’n 20 minuten op laat staan dan worden ze lekker zacht en zoet. Als je weinig tijd hebt kun je het natuurlijk ook korter doen.

Wanneer de uien, knoflook en gember naar jouw zin (of tijd) lang genoeg op het vuur hebben gestaan voeg je de tomaten en paprika toe. Die bak je nog kort mee. Hierna voeg je het water, het bouillonblokje, de linzen en de kruiden toe. Alleen de peterselie en bladselderij houd je achter.

Je laat de soep nu 20 minuten zachtjes koken. De laatste 10 minuten voeg je de spinazie toe. (Dit kan ook op het laatst of na het pureren, maar ik heb altijd het idee dat het tandenschurende effect van spinazie wat minder wordt als je het even een tijdje opgewarmd hebt).

Nu is de soep bijna klaar. Je kunt het fijn pureren, maar de bite is best lekker, dus ik zou het grof pureren. Dan voeg je nog peper en zout naar smaak toe. Vervolgens roer je de room er door en kun je het serveren. Eet smakelijk!

10 Reactie's

Geef een reactie