Notentaart

Featured_Notentaart

Inspiratie

Een tijd geleden wilden de kinderen een taart bakken met karamel. Dat wilde ik ook wel. Toen ik een foto van deze taart zag probeerde ik ze met alle macht over te halen om deze te bakken. Dat snode plan mislukte. Het werd uiteindelijk zelfs een taart zonder karamel; zo’n biggetjes-in-de-modder-taart, ook best aardig.

Diezelfde week probeerde ik in mijn uppie het recept alsnog uit. Instant succes. Tot nog toe vindt bijna iedereen het lekker. En dan niet een beetje lekker. Maar heul erg lekker.

Het recept vond ik op AH.nl . Zoals wel vaker pastte ik het aan naar wat ik in huis had en waar ik zin in had. Het originele recept heb ik nooit gemaakt, maar aangezien noten, koek, karamel en zout een magische combi zijn ga ik ervan uit dat die ook best te pruimen zal zijn.

Ingrediënten

110 g bloem (voor de glutenvrije variant vervang je dit voor 110 g boekweitmeel)

115 g amandelmeel

200 g basterdsuiker (licht of donker, welke je in huis hebt)

1/4 tl tafelzout

225 g boter

boter om in te vetten

50 g schenkstroop

50 g karamelstroop (beide van Van Gilse)

300 g notenmix, ik nam 100 g cashewnoten, 100 g amandelen, 100 g pecannoten. Allen

ongezouten en ongebrand.

100 g zaden, ik gebruikte 50 g pompoenpitten, 50 g zonnebloempitten

1/2 tl grof zeezout

Bereiden

Oven voorverwarmen op 170 C°. Als de oven aan het voorverwarmen is zet ik een bakplaat met de noten en zaden er in als de temperatuur voorbij de 100 C° is. Na een minuut of 4 husselen. Als ze nog niet mooi bruin kleuren (en geuren) nog een paar minuutjes, afhankelijk van hoe dichtbij ze bij de gewenste kleur en geur zitten geef je ze meer of minder tijd. Even in de gaten houden dus.

Bloem (of boekweitmeel), amandelmeel, 125 g basterdsuiker, 1/4 tl tafelzout en 150 g boter in blokjes kunnen gezamenlijk in een mengkom. Met de hand kneed je het tot een deegbol.

Vet de taartvorm in met boter. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm en druk stevig aan. De taartbodem laat je in ongeveer 20 minuten goudbruin bakken. De taartbodem kan hierna een half uurtje afkoelingstijd gebruiken. Bij mij is de rand dan altijd wat gaan rijzen en scheuren, dat duw ik dan even voorzichtig aan met een lepel.

De stroop mag je met de rest van het basterdsuiker en de rest van de boter in een pan met een dikke bodem aan de kook brengen. Mengsel 5 min zachtjes laten koken. Notenmix erdoor roeren, paar slagen grof zeezout erdoor (uit de zoutmolen). Nog 10 min afbakken. Hierna goed af laten koelen (als ik snel wil zet ik t wel eens in koude ruimte).

Geen reactie's

Geef een reactie