Stoofperen

Header_Stoofperen

Inspiratie

Sieb heeft een collega die zijn overload aan Gieser Wildeman peren doneert aan collega’s. Mazzel voor ons. Dit was al de tweede lading waar we van mochten genieten. De eerste maakte Sieb op traditionele manier klaar, vet lekker.

Vandaag wilde ik wat anders proberen. Ik zag mijn onwijze gember knol liggen en besloot dat ik iets met gember, kurkuma en geel wilde. Laatst zag ik op instagram gele peren van Pauline voorbij komen, dat zal vast zijn invloed hebben gehad. Toen kwam de rest zomaar in mijn hoofd op. Heel even twijfelde ik, want wat nou als ik de mooie peertjes zou verpesten? Zonde van de peren en eerlijk is eerlijk: even zonde van het werk dat ik verricht had om ze schoon te maken. Pfff niet de leukste klus wat mij betreft. Maar goed, je krijgt natuurlijk nooit wat anders als je altijd hetzelfde doet. Dus ik waagde het er op. En pompiedompiedom wat pakte het goed uit.

Ingrediënten

2 kg stoofperen

Ongeveer 200 ml witte wijn

Ongeveer 200 ml water (ik zette de stoofperen tot 3/4 onder het vocht)

1 cm gember

2 kaneelstokjes

rasp sinaasappelschil van 1 sinaasappel

1/4 citroen (sap)

1 tl gemalen kurkuma

1/2 gemalen kardemon

1 flinke tl honing

Bereiden

Schil de peren, snijdt ze in vieren en haal het klokhuis eruit. Pokkewerk, zere duimen, maar dan kun je ze straks gewoon wegslobberen. Je hebt nu meteen de grootste hobbel gehad. De peren kunnen in de pan met de rest van de ingrediënten. Vergeet niet de gember even te schillen en fijn te hakken. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur zacht. Uiteraard ging ik hier al even van het kookvocht proeven en toen twijfelde ik of ik er nog meer honing aan toe moest voegen. Achteraf ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb. Nu hoef je alleen nog maar de tijd zijn werk te laten doen. Bij mij stonden ze ongeveer anderhalf uur op. Iedere keer dat ik het vocht ging proeven werd het lekkerder. De laatste 10 minuten haalde ik het deksel van de pan en draaide ik het vuur nog wat hoger om het vocht wat in te laten koken tot een siroop. Smullen. Zoet, beetje bitter, fruitig, kruidig, voor herhaling vatbaar. Wij aten het met hutspot . Het kleine beetje dat overbleef ging de volgende ochtend in de havermout. Lekker hoor.

Geen reactie's

Geef een reactie