Vijgenchutney

Header_Vijgenchutney

Inspiratie

Soms verander ik vrij veel aan een recept en soms bijna niets. Dat kan zijn omdat het gewoon zo goed is dat ik weinig ruimte voel om eigenwijs te zijn. Of het is iets wat ik nog nooit eerder maakte.

Dan is het wat lastiger in te schatten hoe de veranderingen die je doorvoert zullen smaken. Omdat ik aan dit recept weinig veranderde was ik niet van plan om het te plaatsen. Tot vandaag; want ik kreeg het verzoek of ik het op de site wilde zetten. Bij deze.

Het is heel lekker bij een kaasplankje en vergeet dan vooral de geitenkaas niet. Een broodje hamburger kan er ook mee opgevrolijkt worden. Dat vond ik een verassend lekkere combi, beetje avocado, tomaatjes en uitjes erbij…om je vingers bij af te likken.

Het originele recept kun je hier vinden.

Ingrediënten

el zonnebloemolie

1 rode ui, gesnipperd

2 cm verse gember, geschild en fijngehakt

120 gram basterdsuiker, ik gebruikte donkere

125 ml azijn (heus op eiken gerijpt…m.a.w. pak gewoon welke je hebt)

1 citroen (sap en rasp schil)

100 gram rozijnen

1,5 tl mosterdzaad

1 kaneelstokje

1/4 tl gemalen kruidnagel

zeezout naar smaak (ik gebruikte 3 slagen uit de zoutmolen)

snuf gemalen chilipeper

400 gram verse vijgen, in stukjes gehakt (meer had ik niet)

1 el appelstroop (dit voegde ik toe omdat hij appelcider tussen haakjes voor de azijn had gezet. Ik

had natuurlijk geen appelcider in huis)

Bereiden

Bak de ui in de olie aan op middelhoog vuur. Wacht tot ze glazig worden (dit duurt ongeveer 10 minuten), ze mogen licht verkleuren. Uiteraard moet je wel af en toe omscheppen.

Nu mag je de rest van de ingrediënten erbij gooien, behalve de vijgen. Wanneer dit mengsel tegen de kook aan zit laat je het nog zo’n twintig minuten pruttelen op een zacht vuur. Schrik niet van de geur die er af komt. Jemig wat een azijnlucht, het deed zeer aan mijn ogen. Ik heb me afgevraagd of het wel goed zou komen. En of het goed kwam, jamjam. Na die twintig minuten voeg je de vijgen toe en mag de deksel erop. Je kookt de vijgen 5-10 minuten mee tot ze gaar zijn.

Dan mag de deksel eraf en laat je de chutney inkoken. Regelmatig roeren is het advies. Na zo’n 10 minuten is je vijgenprut klaar. En jongens wat is het lekker. Voordat je gaat proeven even goed blazen, want ik snap dat je niet kan wachten tot het afgekoeld is.

Geen reactie's

Geef een reactie