Witlof in de tajine

Header_Witlof in Tajine

Inspiratie

Witlof hmmm. Het is 1 van mijn lievelingsgroenten. Je kunt er zoveel mee doen. Deze keer maakte ik het klaar in de tajine. Mocht je geen tajine hebben, wees gerust het kan ook in een braadpan bereid worden. Of de tajine de smaak werkelijk beïnvloedt durf ik niet te zeggen, er zijn namelijk zoveel dingen van invloed op je smaakbeleving. Zo’n mooie schaal op tafel maakt de maaltijd voor mij al direct een feestje. Als het ding op het vuur staat en de boter wordt er zacht en warm in dan ruikt het al zo lekker. Het verheugen begint direct.

Als je bepaalde ingrediënten niet hebt of niet lekker vindt kan je ze altijd weglaten (of eventueel vervangen door iets anders). Mocht je geen witlof lusten dan kan je dit bijvoorbeeld ook maken met courgette.

Ingrediënten

2 (gele) uien in halve ringen

1-2 tenen knoflook, fijn gehakt

20 g boter

scheutje olijfolie (mild, om in te bakken)

2 tl peperkorrels (als je ervan houdt, anders een paar slagen peper uit de molen)

1 tl chilivlokken

1-2 tl korianderzaad

1 flinke koffielepel mosterd (mijn favoriet is de limburgse variant van Marne)

zout

4-5 stronken witlof

scheut witte wijn (droog)

200 g geraspte kaas

scheutje honing

2 tl tijm (vers is het lekkerst, maar gedroogd is ook heerlijk. Daar moest ik het deze keer ook mee

doen).

Bereiden

De uien kort aanbakken in boter en olie. Dan het vuur zacht zetten en af en toe de uien om scheppen. Terwijl ze zacht en zoet staan te worden kun je mooi de knoflook hakken, de witlof schoonmaken en de kaas raspen. De witlofstronken halveer je en ontdoe je van de kern en het onderste stukje. Na ongeveer 10 minuten gooi je de fijngehakte knoflook erbij, samen met de peperkorrels, de chilivlokken, het korianderzaad en een beetje zout . Na nog eens 10 min roer je de mosterd erdoor. Hierna leg je de halve witlofstronken erop en giet je er een scheut witte wijn overheen. De kaas kan erop gestrooid worden en dat top je af met wat honing en de tijm. Even aan de kook brengen en dan ongeveer 30 min sudderen op zacht vuur. Tussentijds wel in de gaten houden of het niet droogkookt. Ik heb dat nooit omdat er zoveel stoom in de tajine blijft, maar het schijnt te kunnen gebeuren. Als er aan het eind juist veel vocht nog in de tajine zit vind ik het lekker om het vuur even omhoog te knallen en het (zonder deksel) in te koken tot er een klein laagje vocht over is.

1 Reactie
  • Evelien
    Geplaatst op 08:49h, 27 februari Beantwoorden

    Superleuk recept ik ga hem zeer zeker uitproberen

Geef een reactie