Witloftaart

Header_Witloftaart

Inspiratie

Ook met één je favoriete groentes wil je wel eens iets anders doen. Laatst gooide ik witlof al op een pizza en een flammkuchen en nu ging het in een hartige taart. Als bodem kun je natuurlijk prima kant en klare bladerdeeg of hartige taart deeg gebruiken. Eigenlijk was ik dat ook van plan, alleen bleek ik niet genoeg plakjes in huis te hebben. Dan zelf maar een bodem maken. Het recept kreeg ik ooit van Mirjam (volgens mij maakt zij de bodem naar het voorbeeld van Mister Ottolenghi himself). Achteraf was ik blij met mijn plakjes-tekort, want jongens wat was dit lekker. Al geloof ik dat het met plakjes ook heus lekker geweest zou zijn.

Ingrediënten

1 hartige taart bodem (of uit een pakje 5-6 plakjes) met 1 tl gedroogde tijm en 1 tl gedroogde

oregano

1 flinke el mosterd (mijn favoriet is de limburgse variant van Marne)

 

Witlofmengsel

5 stronkjes witlof

2 uien

2 tenen knoflook

1 tl tijm

1 tl oregano

1 tl lavasblad

1 tl daslook

1/4 tl chipotle peper

peper

zout

 

Ei-mengsel

4 eieren

150 ml room

150 gr extra belegen kaas, geraspt

peper

zout

 

Topping

1 el honing

2 bosuitjes in ringen voor garnering

Bereiden

Bereid de taartbodem volgens recept , kneedt ook 1 tl oregano en 1 tl tijm door het deeg. Zet het deeg in de koelkast. Wanneer je het zelf maakt moet je dus wel even rekening houden met een koel-half-uurtje. Of gebruik kant en klare hartige taart deeg of bladerdeeg. De oregano en de tijm kun je in dat geval door het eimengsel klutsen.

Verwarm de oven voor op 190 ºC. Als je zelf het deeg maakt dan bak je de bodem zo’n 15 minuten blind. Snijdt de uien in halve ringen bak ze kort aan en zet ze op een zacht vuur. Hak de knoflook fijn en voeg het bij de uien. Maak de witlof schoon, ontdoe de stronk van de kern en snijdt het in reepjes.

Voeg de kruiden, peper en het zout toe aan de uien. Wanneer ze zacht en lichtbruin zijn voeg je de witlof toe. Dit kan je dan nog zo’n 5 minuten roerbakken.

Wanneer je hartige taart deeg of bladerdeeg gebruikt prik je met een vork gaatjes in de bodem. Ik deed het ook bij mijn eigen gemaakte bodem, geen idee of het hielp. Bij bladerdeeg verkruimel ik vaak ook nog een beschuit op de bodem voor het vocht van de groente.. Smeer de mosterd erover uit. Stort het witlofmengsel op de bodem.

Klop de eieren los met de room en voeg peper, zout en de geraspte kaas toe. Giet dit over de witlof. Verdeel ongeveer een el honing over de kaas.

De taart mag nog 20 minuten in de oven. Ter garnering strooide ik er nog wat bosui over.

Eet smakelijk.

2 Reactie's
  • Marike
    Geplaatst op 09:54h, 23 januari Beantwoorden

    Wat was dit lekker!!! De kinderen konden het iets minder waarderen, “te bitter en te pittig” (ik was wat té enthousiast geweest met de chipotle), maar hierdoor konden wij onbeschaamd 2x opscheppen. Dank!

    • Majanka
      Geplaatst op 10:30h, 23 januari Beantwoorden

      Ja goed he? Bij ons vonden de kinderen het zelfs lekker. Maar mss was ik iets minder scheutig met de chipotle. Die jongste en oudste van mij houden niet zo van pittig.
      Dank voor je bericht!

Geef een reactie